1. listopadu 2023Jak dopadla pražská půjčovna u inspekce?
U půjčovny stavební mechanizace se nahlásila kontrola HZS, proto jsme v Extérii neváhali a vydali se na potřebnou předkontrolu. Na ní náš technik detailně prošel veškerou dokumentaci …
Tyto pojmy jsou vám určitě známé, ale víte, jaký je mezi nimi rozdíl a který z pojmů užijete právě na váš výrobek? I datum minimální trvanlivosti a datum spotřeby jsou součástí kontrol, pojďme se tedy podívat na konkrétní příklady.
Způsobem označování potravin, tím pádem i těmito pojmy se zabývá vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků § 6.
Podle vyhlášky o způsobu označování potravin musí být všechny údaje, tedy i datum, pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté nebo nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě
„Minimální trvanlivost do“ označuje datum, do kterého si potravina uchovává svou deklarovanou kvalitu. Potraviny tedy můžete dál bezpečně konzumovat i po uvedeném datu, jestliže dodržujete požadované podmínky na skladování. Potraviny nejsou zkažené, mohou pouze ztratit původní texturu nebo chuť.
Oproti tomu pojem „spotřebujte do“ uvádí datum, do kterého můžete potravinu zkonzumovat bezpečně. Po tomto datu už byste danou potravinu neměli konzumovat. Jedná se většinou o potraviny, které se rychle kazí, jako jsou například čerstvé ryby, mleté maso a podobně.
Při kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce u jednoho z našich klientů proběhla také prohlídka suchého skladu, kam se na paletách zaváží zelené zrno. Právě po ukázce procesu vážení zrna, odsypání a následného zatavení inspektoři upozornili na fakt, že datum spotřeby nesmí být psáno zároveň s datem minimální trvanlivosti. U potravin, u kterých nedochází k rychlé zkáze, jako jsou právě kávová zrna, těstoviny, rýže nebo různé druhy koření, zapisuje výrobce pouze datum minimální trvanlivosti a doporučení na správné skladování.
Speciální skupinou jsou poté mléčné výrobky, které po propadnutí data spotřeby nejsou vyloženě závadné, výrobce tímto datem pouze ohraničuje, že tam bude dle zákona stanovený počet živých bakterií.
Žádný podnikatel nemusí umět všechno, je ale nutné si umět vybrat správného parťáka, který to bude umět za vás. Kontaktujte EXTÉRIA na tel. čísle +420 720 023 709 a věnujte se naplno svému podnikání, vše ostatní uděláme za vás.
Přečtete si další zkušenosti klientů EXTÉRIA:
Znalost a vedení agendy BOZP a PO se týká i kavárenského byznysu
HACCP povinnosti v kavárenském a jiném potravinářském provozu
Vyhněte se pokutám při kontrole kontrolních štítků
V nejisté době pracuj v jistém oboru, BOZP = JISTOTA. Kontroly ze strany státu tady jsou a budou v každé době. Ty naopak pomáháš s řešením a ochranou podnikání.Pracuj s jedničkou na trhu!